Trnavská univerzita vydala tri knihy k dvadsaťročnici svojho obnovenia

11.11.2012 Trnava

Trnava 11. novembra (TASR) – Monografia Trnavská univerzita (TU) vo svetle dejín patrí do trojice publikácií, ktoré vyšli v týchto dňoch pri príležitosti 20. výročia obnovenia školy. Verejnosti TU túto publikáciu predstavila vedno s titulmi Insígnie a akademické obrady Trnavskej univerzity a Pantheon Tyrnaviense 1578-1930. Uviedli ich ako súčasť podujatí v rámci Týždňa vedy a techniky.

Za vydaním 443-stranovej knihy Trnavská univerzita vo svetle dejín stojí Ústav dejín TU. Zostavovateľka Alžbeta Hološová v spolupráci s historikmi a vedcami, zaoberajúcimi sa na Slovensku i v Maďarsku, Rumunsku, Taliansku a v Čechách dejinami TU, v nej oboznamuje s novými poznatkami z oblasti výskumu archívnych prameňov. Monografia sa venuje aj dejinám jej štyroch fakúlt - filozofickej, teologickej, právnickej a medicíny a životu a dielu zakladateľa univerzity Petra Pázmaňa. Dejiny pôvodnej univerzity (v meste pôsobila v rokoch 1635 až 1777) s dneškom prepája na záver krátka syntéza dejín obnovenej Trnavskej univerzity v rokoch 1992-2012.

Zámerom vydania druhého titulu Insígnie a akademické obrady autorov Mariána Manáka a Adriany Krupovej je predstaviť akademickej obci i širšej verejnosti vývoj a používanie univerzitných insígnií súčasnej Trnavskej univerzity a priblížiť priebeh slávnostných obradov, ktoré aj v súčasnom životnom štýle prinášajú hlbšie prežívanie výnimočných okamihov, medzi ktoré nesporne patria udalosti spojené s nadobúdaním akademického vzdelania a rozvojom vzdelanosti. Tretí, v latinčine vydaný knižný titul Pantheon Tyrnaviense 1578-1930 je druhým, doplneným vydaním knihy autora Alojza Zellingera z tridsiatych rokov 20. storočia. Pripravili ho Peter Blaho a Alžbeta Hološová s úmyslom pripomenúť súčasníkom výrazné osobnosti mesta. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie rektora TU Adriana Krupová.
 

Vyberte región